sâmbătă, 15 septembrie 2012

Castraveții murați ai Mioarei





Există case în care intri și, fără să poți spune de ce, te simți bine. Precum există case în care te simți, tot fără un motiv anume, inconfortabil. 
O astfel de casă, unde lumea vine cu plăcere și unde este primită cu drag, este casa Mioarei și a familiei ei. Mioara și soțul ei sunt niște gazde perfecte, care, fără să pară că se străduie din cale-afară, creează, prin prezența lor, a copiilor lor, a cățelului Zorro și a motanului Gisuseppe, o atmosferă relaxată, fie că ei și prietenii lor beau un pahar de vin în sufragerie, fie că, în grădina plăcută, străjuită de ziduri înalte, soțul Mioarei, Nuțu, meșterește la grill. Dar chiar și casele de vacanță, închiriate de ei, unde se întâlnesc cu prieteni, împrumută acest farmec. 
Există, desigur, câteva constante: vinul e bun, conversația interesantă, iar mâncarea excelentă. 
Și toți cei care vizitează această familie declară în cor: Castraveți murați ca ai Mioarei, alții pe lume nu-s ! 
Vă dați seama că a trebuit să-mi pun la bătaie toată forța de convingere pentru a o determina să ne divulge faimoasa rețetă. 
Ascultați deci cu atenție. 

Ingrediente: 
castraveți mai mici, deși nu chiar "cornichon",
usturoi, 
frunză de țelină verde, 
mărar uscat, 
boabe de muștar, 
boabe de piper negru
, HREAN - cel mai important; el împiedică înmuierea castraveților. Hreanul e curățat bine și tăiat în feliuțe lungi.

Saramura: la 1 litru de apă se pun 2 linguri de supă rase de sare groasă și, important, neiodată! Eu folosesc sare de mare.

Se spală atent și castraveții. Eu îi tai foarte puțin la capete, în special unde e codița. Apoi, îi aranjez în borcan, amestecând diferitele ingrediente. Termin cu cozi de frunză de țelină. 
Apa cu sare se fierbe până dă în clocot. Se oprește focul, se lasă  maximum 5 minute să se răcească și se toarnă încet, cu polonicul, peste castraveți. La sfârșit, eu adaug și 4-5 linguri de supă cu oțet de mere (un oțet foarte moale). 
Nu e nevoie ca borcanul să fie ermetic închis (doar bine închis, ca să nu se evapore prea mult lichid). 

Aceeași rețetă o folosesc și la murăturile asortate, puse la butoi. Succes garantat!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu