joi, 13 septembrie 2012

Impresii din camara Arjanei 5 Murături din gogoșari și struguri


Cămara Arjanei s-a mai inbogățit cu o specialitate pe care v-o recomand cu caldură:


Cantități pentru 6 borcane de 1700 ml:

5 kilograme gogoșari
1,5 – 2 kilograme struguri cu boabe mari (preferabil hamburger)
oțet (în jur de 1 litru)
zahăr (aproximativ 4 căni)
usturoi (1 – 2 căței la fiecare borcan)
boabe de muștar
boabe de piper
1 – 2 foi de dafin
sare grunjoasă
1 legătură frunze de țelină

Se spală borcanele, se spală, se curăță și se taie gogoșarii în sferturi sau se pot lăsa întregi. Se spală strugurii și se aleg boabele. Se măsoară, într-o cratiță mare, un număr de porții și anume:
2 căni apă
1 cană oțet
1 cană zahăr
Eu am pregătit 4 porții de lichid pentru 5 kg de gogoșari.
Se adaugă boabele de piper și frunzele de dafin. Cantitatea de lichid rezultat se sărează cu câte o lingură de sare la fiecare litru. (Se poate aproxima 1 porție ~ 1 litru de soluție). Se opăresc gogoșarii 2 – 3 minute și se scot cu spumiera pe o tavă.
În fiecare borcan se pun o linguriță de semințe de muștar, câteva frunze de țelină și 1 – 2 căței de usturoi. Se așază gogoșarii cu boabele de struguri în borcane. Se pot pune și gogoșari întregi, boabele punându-se în interiorul acestora, iar drept capac se folosește o frunză de țelină. Rezultatul e foarte aspectuos, dar sunt necesare mai multe borcane și o cantitate mai mare de soluție.
Când borcanele sunt aranjate, se mai lasă lichidul să  dea un clocot, apoi să se racorească și se toarnă peste gogoșari, până îi acoperă. Se închid borcanele și se sterilizează la bain-marie 20 de minute.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu