vineri, 7 septembrie 2012

Impresii din cămara Arjanei 3- Chutney de mere




Rețetă preluată din IoanaSecretele Bucătăriei

Maestrul meu, Alfons Schubeck, a declarat că septembrie e luna merelor.Dacă-i așa, ne-am gândit la câteva rețete cu mere, mai puțin banale.
Fiindcă merele pot fi folosite în cele mai diferite ipostaze:  prăjituri, plăcinte, ștrudele, sosuri lângă rasol de vită, supă, mere caramelizate umplute cu nuci, felii caramelizate amestecate în pireu de cartofi și multe alte variante gustoase...

Iată acest exotic și savuros chutney, de pus pentru iarnă:


Ingrediente, la 5 borcane a 500 ml:

1,3 kilograme de mere decojite și curățate de cotoare și semințe
2 portocale mai mari
130 gr de stafide
150 ml oțet de mere
150 gr zahăr brun
120 mililitri suc de portocale (din 2 portocale mari)
100 ml
2 linguri coniac
½ linguriță nucșoară
½ linguriță ghimbir ras
½ linguriță praf de curry

Se taie merele cuburi. Se curăță portocalele și se taie bucăți. Se pun fructele într-o oală, împreună cu stafidele, se stropesc cu oțetul de mere și se lasă la fiert, la foc moale, 15 minute. Merele trebuie să se înmoaie, dar să nu se sfărâme.
Se adaugă  zahărul, sucul de portocale și apa. Se mai lasă pe foc (fără capac) 40 de minute, amestecând frecvent, ca să nu se prindă. La sfârșit, se presară mirodeniile. Se amestecă.
Compoziția fierbinte se pune în borcane, care se închid ermetic, se așază pe capac și se lasă câteva minute așa. Se pot păstra într-un loc răcoros câteva luni.

Rezultatul este un sos delicios, asemănător celui de mere, dar mult mai gustos, mai aromat. Este dulce – acrișor, puțin picant, originar din bucătăria indiană. Se poate servi alături de brânză, pâine cu unt sau fripturi, mai ales de pasăre.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu