Motto: Mâncăcioşi din toate ţările, uniţi-vă ! Bucătăria este pentru mine un spaţiu simpatic, în care ne adunăm toţi, familia mea şi prietenii mei. În această bucătărie virtuală, doresc să tăifăsuim, să schimbăm reţete şi impresii fel de fel. Într-un cuvânt, să ne simţim bine împreună.
Etichete
- aperitive si snackuri ( 56 )
- Băuturi ( 3 )
- carne ( 83 )
- ce v-ar putea interesa ( 18 )
- ce-am mai vazut ( 19 )
- ciuperci ( 1 )
- cuvint de inceput ( 1 )
- gemuri si dulceturi ( 10 )
- Gemuri și alte conserve ( 7 )
- in vizita la Gusulita ( 12 )
- legume si zarzavaturi ( 75 )
- muraturi si alte conserve ( 22 )
- orez ( 2 )
- Paine ( 6 )
- paste si alte aluaturi ( 16 )
- pe unde am mai umblat ( 2 )
- peşte ( 31 )
- Prajituri si alte dulciuri ( 203 )
- preparate cu oua ( 8 )
- retete ale bucatarilor celebri ( 13 )
- rețete de sărbători ( 1 )
- salate ( 12 )
- Sirop ( 1 )
- sosuri ( 3 )
- supe si ciorbe ( 48 )
- vanat ( 2 )
duminică, 20 ianuarie 2013
Somon cu garnitură verde
Într- una din zile, vizitând magazinul din apropiere, mi-a făcut cu ochiul un mănunchi de frunze verzi, asemănătoare spanacului, dar mult mai mari şi cu un peţiol mai gros, albicios. Mangold - este numele nemţesc. După intense cercetări, am aflat că planta face parte din familia sfeclei, Beta vulgaris, şi că e foarte apreciată în bucătăria din sudul Europei. Conține mult magneziu, potasiu, vitaminele A, E și K.
Se pare că, în secolele trecute, era intens cultivată și consumată și în Germania, până când a căzut în dizgrație în favoarea spanacului. Acum a revenit la modă, nici nu e de mirare, e mult mai aromată și poate fi gătită într-o multitudine de feluri. Călită în unt, ușor opărită, în salate, în quiche- uri sau omlete. Toate aceste informații m-au făcut curioasă (trăiască Internetul!) şi, pentru că aveam nevoie de o alternativă la cartofi, de o garnitură uşoară lângă pește, am cumpărat două astfel de legume.
Iată ce fel de mâncare reușită am realizat:
Pentru 4 persoane:
4 bucăţi fileu de somon a 125 g
2 tulpini de sfeclă, zis furajeră
2 morcovi
2 căței de usturoi
O ceapă mică
80 ml smântână dulce
80 ml vin alb
2-3 linguri ulei de măsline
Sare
Piper
Fileul de pește l-am marinat în sare şi zahăr. Mioara m-a învățat acest mod de a marina somonul, iar ea îl ştie de la prietenii ei suedezi, mari specialiști în somon, se înțelege.
Am curățat sfecla, păstrând tulpinile albe, pe care le-am mărunțit. Am curățat și tăiat mărunt ceapa, de asemenea și usturoiul, am cojit, spălat și tăiat în felii subțiri morcovul.
Toate acestea, cu excepția frunzelor de sfeclă, le-am călit cam 5-7 minute în uleiul de măsline încins. Am adăugat frunzele, am mai lăsat pe foc vreo 5 minute, am stins legumele, înmuiate, dar nu facute terci, cu vinul alb, am turnat și smântâna, și am lăsat totul să fiarbă 10 minute.
Am prăjit peştele în foarte puțin ulei, 3 minute pe fiecare parte, l-am mai sărat și piperat și iată, într- un timp record, a fost mâncarea gata!
Publicat de
Gusulita
la
09:39:00
Trimiteți prin e-mail
Postați pe blog!
Trimiteți pe X
Distribuiți pe Facebook
Trimiteți către Pinterest
Etichete:
peşte
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu