duminică, 27 ianuarie 2013

Kannelbullar



Aceasta este varinta suedeză a "cuibului de viespi". O prăjiură foarte populară în Suedia. Reprezintă pentru suedezi ceea ce este un "croissant" pentru francezi: brioșa perfectă la micul dejun. Aluatul este însă total diferit de cel al croissantului, și anume, e unul dospit.






Ingrediente (la aproximativ 40 de bucăţi)

Pentru aluat:

1000 g făină
50 g drojdie proaspătă (neapărat)
80 g zahăr tos
150 g unt
500 ml lapte (nedegresat)
1ou întreg
1/2 linguriţă sare
1 linguriţă cardamom (dacă aveţi, nu e obligatoriu). Eu
pun, mi se pare că dă un gust aparte aluatului.

Umplutura:

150 g unt proaspăt, de calitate bună
100 g zahăr (e de preferat cel brun)
2-3 linguriţe de scorţişoară
1 ou pentru uns la sfârşit

Se topeşte untul, se adaugă laptele, în aşa fel ca temperatura amestecului să fie pe la 40 de grade (deci călduţ). Se adaugă drojdia. Când aceasta s-a dizolvat, se pun zahărul, sarea, oul, cardamomul şi aproape toată făina (cam 900 g). Se amestecă şi se frământă temeinic aluatul, până când nu mai e lipicios. La frământat se poate folosi şi maşina de pâine sau un robot de bucătărie, dar atunci, probabil, trebuie să înjumătăţiţi cantitatea.

Se lasă aluatul la crescut, până ce-şi dublează volumul. Din aluatul împărţit pe jumătate, se întind două dreptunghiuri cam de 30 x 15 cm, pe care, servindu-ne de propria mână, le ungem, din belşug, cu unt. Deasupra, presărăm zahăr şi scorţişoara (iarăşi din belşug!). Se rulează dreptunghiurile şi se taie rondele de 2 cm grosime, care se aşază în tavă. Între bucăţi trebuie să rămână oarece spaţiu, întrucât ele dospesc şi se măresc. Aşteptăm să mai dospească, în tavă, cam 30 de minute şi, după aceea, le ungem cu oul bătut şi presărăm, eventual, peste ele, zahăr "perle", ca decor.

Se coc la temperatură ridicată, 250 de grade (220 în cuptor cu aer cald), timp de 8-10 minute maximum. Se lasă să se racească sub un şervet. Se pot congela imediat, în pungi de plasic, în porţii mici - o idee foarte bună, căci, de fiecare dată, după decongelare, vor fi la fel de gustoase.



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu