miercuri, 27 februarie 2013

Fiskgratäng sau budincă de pește la cuptor



Ne-am obişnuit ca, în bucătăria Mioarei, să apară deseori preparate suedeze. Ne bucurăm,  astfel ne extindem şi ne diversificăm orizontul culinar!

Iată, Mioara pregăteşte acum această săţioasă budincă, numai bună pentru o masă de duminică,  în jurul căreia se adună întreaga familie.




Pentru 6 persoane:


  • 1, 2 kg peşte
  • Cartofi, aproximativ 600 - 700 g
  • 500 g de frunze de spanac (se poate şi congelat)
  • unt 100g
  • lapte 1/2 l
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1 gălbenuş
  • 1-2 linguri de capere
  • sare, piper


Eu, declară Mioara, prefer, ca majoritatea suedezilor, codul. În orice caz, peşte de mare, nu de apă dulce, şi fără oase. De pildă, un soi mai puţin pretenţios, dar foarte gustos, ar fi cel numit "haddock" în engleză, "aiglefin" în franceză, "shellfisch" în germană, tot specie marină, cu exemplare mari, săracă în oase  şi cu carne albă.
Din haddock se prepară specialitatea atât de iubită de englezi şi de oaspeţii lor, "fish&chips". În Villefranche-sur-Mer, la reşedinta noastră de vacanţă, cumpăr mereu haddock afumat, un deliciu!
Dar să trecem la reţetă.
Se începe cu piureul de cartofi, fiecare îl găteşte cum îi place. Eu îl fac mai cremos, cu mai mult lapte şi chiar cu lapte bătut (ceea ce îi dă un gust aparte, mai acrişor, care se potriveşte cu peştele).

Ne ocupăm apoi de spanac:  îl fierbem şi îl  scurgem, dacă e proaspăt, sau îl  decongelăm  şi îl scurgem bine, dacă l-am cumpărat congelat.

Continuăm cu sosul alb, gen Bechamel: se topesc, într-o tigaie, cam 50g de unt,  se adaugă 2-3 linguri de făină şi apoi se toarnă lapte fierbinte, până sosul devine consistent, cu textura unei smântâni groase. La sfârşit, se adaugă, după ce l-am retras de pe foc, sare, piper, zeamă de lămâie, gălbenuşul şi caperele, amestecând continuu.
 Luăm o formă de sticlă sau silicon, rezistentă la temperatură,  suficient de adâncă, ce se unge bine cu unt. Pe  fundul  acestui vas se pune spanacul. Peste spanac, fileurile de pește pe care le-am sărat în prealabil.
Piureul de cartofi se clădeste, ca o ramă, de-a lungul pereţilor vasului, ca să încadreze conţinutul, şi în aşa fel, încât, la mijloc, să rămână un spaţiu, unde se toarnă sosul Bechamel.

Se dă la cuptor, la 200 de grade, cam 30-40 de minute, în funcţie de cât de groase sunt bucăţile de peşte, până ce devine auriu şi crocant, cum se cuvine unui...."gratin"!


Nous l´on adore, cum spun francezii!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu