luni, 17 martie 2014

Cupcakes cu ciocolată și caramel




 Cred că veți împărtăși entuziasmul meu pentru această rețetă. Este o combinație rafinată de ciocolată, cu un procent ridicat de cacao, și  caramel. 
  Acestă  cremă  ganache, care este foarte potrivită pentru decorarea  prajituricilor numite "cupcake",  la care se respectă proporția de 1:2 ciocolată- frișcă,  se pare că, a fost, cum se îmtâmplă deseori, inventată din greșeala. Ea fost prima dată folosită în anul 1850 în cofetăria Siraudin din Paris. Numele este dat de un ucenic patiser care  a turnat din greșeală lapte fierbinte peste ciocolată, iar maistrul lui l-a numit " ganache" adica neghiob sau măgar. Dar pentru că amestecul a putut fi folosit, i-a rămas acest nume care uneori se foloseste și sub forma " canache " 


Ingrediente pentru 20 de cupcakes

100 grame de ciocolată neagră
ouă
150 grame unt
100 grame zahăr
60 grame făină
un vârf de cuțit de sare

Ingrediente pentru crema ganache
240 grame ciocolată neagră
300 mililitri frișcă
40 grame unt sărat
80 grame zahăr

Se încălzește cuptorul la 180˚. Se topește ciocolata la cuptorul cu microunde. Se amestecă untul cu 50 grame de zahăr, se încorporează pe rând ciocolata și gălbenușurileSeparat se  bat albușurile cu sare și restul de zahăr până obținem o spumă lucioasă și tare.  Se amestecă albușurile bătute  și făina cu 
crema de ciocolată, având grijă să rămână o compoziție aerată. Se  pune aluatul în  forme care se coc 20 de minute în cuptorul încins. Putem să folosim formele de muffin. 
Se rade ciocolata pentru cremă și se topește în 200 mililitri de frișca încălzită. Se topește zahărul pentru caramel, și când are o culoare aurie  se ia de pe foc, se adaugă untul sărat și restul de frișcă fierbinteCaramelul astfel obținut se amestecă cu ciocolata . Se pune crema la rece pentru 2-3 ore. După ce s-a răcit bine,  se bate cu mixerul și cu acest amestec se orneaza fiecare prăjiturică. 















Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu