marți, 9 iunie 2015

Creveți cu usturoi ( Scampi à l' ail )




Această rețetă, de creveți într-un sos aromat de vin, roșii și usturoi, o rețetă simplă dar grozav de rafinată, i-a fost descrisă lui Nuțu, soțul Mioarei, de către bucătarul șef,  (da, da, " le chef" )  al hotelului Sheraton din Bruxelles, intruna din diminețile in care dejunau tacticos, înainte de a incepe ziua de lucru. Nuțu, care până nu demult a avut o poziție importantă în cadrul hotelului, iar acum este un dinamic, optimist, plin de noi planuri, proaspät pensionar,  avea bunul obicei, de a dejuna, însoțit de colegi . Precum spuneam, de multe ori , îl ținea companie bucătarul chef, și din vorbă în vorbă, îi mai  impărtășea din secretele sale culinare. Nu putem decât să ne bucurăm, cäci,  iată, astfel savurați și voi acest entreé perfect, eventual cu un pahar de Martini sau de vin rosé. 

Doamnelor și domnilor, piesa de rezistență a prietenului  nostru, Nuțu !  Scampi  à l' ail ! 


Pentru 4 persoane:

500 - 600g creveți  congelați, nefierți, deci gri la culoare
3 roșii mari și bine coapte (sau 4 mai mici)
3-4 căței de usturoi
50 ml ulei de măsline
100 ml de vin alb sec
sare, piper

Creveții se decongelează, se curăță de coajă dacă este nevoie si se scoate intestinul crestând pe spate cu un cuțit cu vârful ascuțit. Se curăță și mărunțește usturoiul, se taie cubulețe roșiile. 
Intr-o tigaie mai adancă, se încălzește uleiul se adaugă  usturoiul care se lasă doar atât cât să se înmoaie puțin. Se pun apoi în tigaie creveții decongelați si scurși bine  și roșiile mărunțite, de-odată. Se lasă 2-3 minute si se adaugă vinul, sarea și piperul. Se mai lasă la foc tare incă vreo 5 minute, pană  sosul scade și se ingroasă  puțin . E bine ca sosul să fie un pic mai legat, nu apos.
Serviți cu pâine albă , proaspătă! 




Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu