vineri, 26 februarie 2016

Cozonac împletit cu trei umpluturi


                                
   

Se apropie Paștele, cel puțin cel catolic stă la ușă, și deci mă grăbesc să vă ofer o rețetă de cozonac din colecția de prăjituri a Michaelei.

Este un cozonac împletit, foarte arătos și pufos care când îl tăiem ne face surpriza unei triple umpluturi.

Iată rețeta, pentru 20 de felii:


250 g de zahăr
20 g de drojdie proaspătă
75 g de zahăr
500 g de făină tip 550
80 g de unt tăiat bucățele
Un ou
Sare

Pentru umplutura de vișine:

125 g de vișine uscate sau din compot, bine scurse
60 g de gem de cireșe sauvișine
O linguriță de suc de lămâie

Pentru umplutura de marțipan:

200 g de marțipan
5 linguri de lapte
3 linguri de rom
50 g de fistic

Pentru umplutura de nuci:

150g de nuci măcinate
80 g de biscuiți
O portocală bio
50 g de zahărc
Un albuș
Pentru crustă:
Un gălbenuș
Douâ linguri de lapte
25 g de zahăr tos grosier
20 g de fulgi de migdale

Încălzim laptele călduț. Amestecăm 100 ml de lapte cu drojdia și zahărul, facem adâncitura în făina cernută, turnăm compoziția de drojdie, adugăm oul, jumătate de linguriță de sare și restul de lapte și mestecăm totul bine fie cu mâna fie cu robotul. Dacă folosim un robot mărim succesiv viteza, adăugând pe rănd și bucățelele de unt. Trebuie să obținem un aluat elastic și lucios pe care îl lăsăm să se odihnească o oră.

Pentru umplutura de vișine amestecăm visinele tăiate mai mărunt cu gemul de vișine și zeama de lămâie.

Pentru umplutura de marțipan mărunțim marțipanul și îl inmulțim cu lapte și rom, amestecăm și fisticul tăiat mărunt.



Pemtru umplutura cu nuci prajim nucile intr-o tigaie fără grăsime, le tăiem mărunt, amesrecăm o linguriță de coajă de portocale rasă cu 80 de ml de zeama de portocală, 50 ml de apă si zahăr  și incălzim usor. Mărunțim biscuiții, amestecăm cu lichidul răcit și adăugăm nucile și albușul de ou.

Intindem aluatul într-un dreptunghi de 50/45 cm, îl impărțim în trei fâșii egale, plasăm pe fiecare fâșie câte un amestec din cele trei, rulăm străns și apoi le împletim cu grijă. 



                                                             



                                                            



                                                            

Plasăm cozonacul intr-o tavă pe o hârtie de copt și lăsam să se odihnească 20 de minute. Ungem apoi cu amestecul de gălbenuș și lapte, presărăm zahăr și migdale și coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, 35 de minute; după 25 de minute putem să acoperim cozonacul cu o hârtie de copt! 



                                   


Un cozonac delicios, dragii mei ! 

Valoarea calorică pentru o felie:
 375 kcal
7g proteine
14g grăsimi
38 g hidrați de carbon





Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu