joi, 24 mai 2012

Mousse au chocolat



Aş crede, zău aşa, că anume cuvinte au asupra mea o putere magică. Spre exemplu: De îndată ce aud “mousse au chocolat”, simt, parcă, pe limbă acel gust rafinat, de neconfundat, acea textură uşoară ...şi, brusc, mi se năzare că adie în juru-mi muzici paradisiace...
Adevărul e că denumirea franţuzească mă inspiră mai mult decât, să zicem, “spumă de ciocolată”. Mă întreb, însă: De ce? Greu de spus. Poate fiindcă-mi  evocă şirul nesfârşit de cofetari francezi, străduindu-se să perfecţioneze desertul despre care vorbim, spre desfătarea clienţilor. Îmi sugerează minunate serate, în grădini năpădite de glicină, unde frumoase doamne, cu pălării de pai, duc, delicat, la gură o linguriţă de argint...Tablou înceţoşat. Ce reverie!

Va invit deci să savuraţi acest nec plus ultra  al cofetarilor francezi:

Pentru 4 porţii:

200 g ciocolată amăruie  de calitate bună,
cu un conţinut ridicat de cacao
200 ml smântână pentru frişcă
4 ouă
50 g de zahăr

Batem frişca şi o punem în frigider. Separăm ouăle, batem spuma de la cele 4 ouă şi o punem, de asemenea, în frigider. Topim ciocolata pe baie de apă, amestecăm bine ouăle cu zahărul, până când îşi triplează volumul, adăugăm ciocolata topită, apoi, cu mare atenţie, spuma, prin mişcări de sus în jos. E important să păstrăm textura aerată a compoziţiei. La sfârşit, adăugăm frişca bătută, omogenizând totul cu grijă. Spuma noastră de ciocolată  va fi,  în această fază, destul de moale, astfel că o putem porţiona cu uşurinţă.  O lăsăm la rece, cam 3-4 ore (e drept, eu am lăsat-o doar vreo două...), timp în care capătă textura caracteristică de “mousse”.

 



Puteţi să serviţi, alături, afine, coacăze sau alte fructe acrişoare, tăvălite puţin în zahar. Contrastul acesta va intensifica savoarea desertului!

4 comentarii :

  1. Daca-i vorba de ciocolata,atunci nu refuz.Imi place foarte mult.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Michaela, ma bucur ca iti place si ma bucur ca ma vizitezi! Cu drag !

      Ștergere
  2. super delicioasa :*
    PS si eu patesc la fel cand aud denumirea in franceza! Simt ca exprima mult mai bine ceea ce inseamna :)

    RăspundețiȘtergere