joi, 29 decembrie 2016

Cotlet de porc in sos picant                                      În timp ce scriam titlul rețetei mă gândeam că sună un pic demodat...ca de pe meniul unui restaurant de pe vremuri...
Dar chiar dacă e așa, ce se ascunde în spatele rețetei este foarte gustos. Și sunt bucuroasă sa vă pot descrie o rețetă de frptură din cotlet, care nu este nici uscanici tare...ba chiar aș putea spune că seamănă un pic cu o friptură de vițel. 


Pentru patru persoane : 
O bucată de cotlet fără os (1,2 kg) și fără grăsime, curățat de pielițe și nervuri 
O lingură de ulei
O ceapă
2 linguri de sos de roșii
O linguriță de zahăr praf 
Doi morcovi
O bucată de țelină ( 150 g) 
O bucată de praz ( partea albă )
Un ardei
O lingură de pastă de ardei
10 boabe de piper
O linguriță de cimbru uscat
1/2 de linguriță de chimion
O foaie de dafin 
Unu-doi căței de usturoi
O linguriță de făină 
1/2 pahar de vin roșu 

Încălzim uleiul într-o tigaie și prajim cotletul pe toate părțile, îl lăsăm să stea deoparte până pregătim zarzavaturile. 
Curățăm ceapa, morcovii, țelina. Tăiem totul felii. Curățăm și prazul și usturoiul. Le mărunțim. 
În uleiul în care am fript carnea caramelizăm fără să ardem zahărul. Îl stingem cu sosul de roșîi, adăugăm ceapa, prazul, morcovii și țeline și usturoiul șî lăsăm un pic pe foc. Turnăm totul într-un vas mai adânc ce îl putem introduce în cuptor. Completăm cu zeamă de carne sau apă 1/2 de pahar, și cu 1/2 pahar de vin. 
Plasăm carnea deasupra și lăsăm 2,5 până la 3 pre în cuptorul încins la 100 de grade. Înainte să scoatem ridicăm temperatura la 220 de grade și pornim funcția de grill ca să rumenim friptura la suprafață, doar câteva munute.  Scoatem friptura , o învelim în folie și o lasăm să se odihnească la cald. 
Zarzavaturile  le mai punem la foc în caz că nu sunt încă moi, pentru 10_15 minute. Adăugăm un pic de apă dacă e nevoie. Spre sfârșit adăugăm mirodeniile, sărăm, piperăm. Trecem prim sită sosul, îl degresăm, îl ingroșam cu un pic de făină îndoită cu apă rece. Mai dăm două trei clocote. Tăiem carnea felii și o incălzim în sos. 
Servim cu o granitură de cartofi, sau legume. 
Este o friptură foarte fragedă ! Se potrivește pentru un prânz festiv ! 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu