vineri, 18 mai 2012

Sparanghel cu sos olandez



Prefer sparanghelul alb, care trebuie cumpărat în sezon, adică primăvara. Cel mai bun soi provine din ţări ca Germania, Belgia, Olanda, nu din cele situate în sudul Europei.

Se curăţă planta, cu grijă, dinspre vârf în jos. Se începe cam la 3 cm de vârf, care este partea cea mai bună. Se fierbe, în apă cu sare (când apa a dat în clocot), cam 5 minute, într-un vas suficient de mare.

Sosul - se face imediat ce a fiert sparanghelul, nu ia mult timp.

o nucă de unt
2-3 linguri de făină pentru sosuri
250 ml din apa în care a fiert sparanghelul
un gălbenuş
o lingură de zeamă de lămâie
sare, piper alb
eventual, puţina smântână

Untul se topeşte la foc mic, fără să se ardă. Se adaugă făina şi, pe rând, câteva polonice (cam 250 ml - un pahar mare de apă) din apa în care a fiert sparanghelul. Se ia de pe foc şi se amestecă cu galbenuşul, bătut, în prelabil, cu zeama de lămâie. La sfârşit, eu pun şi o lingură de smântână pentru frişca (lichidă).

Am servit sparanghelul cu carpaccio de somon ("gravad") sau cu somon afumat.

Super bun!

4 comentarii :

  1. Excelenta idee pentru un mic dejun!
    Am sa incerc si eu sparanghelul alb, eu pana acum nu am mancat decat sparanghel verde, sunt tare curioasa ce gust are cel alb :)
    Pupici si imbratisari! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Andra, ma bucur ca reteta noastra ti-a atras atentia. Nu vei fi dezamagita, in cazul in care reusesti sa gasesti sparanghel de calitate. Nu stiu daca se cultiva in Anglia?
      Si eu te imbratisez si astept cu nerebdare reteta de GRISINNI.

      Ștergere
  2. ador sparanghelul! Chiar acum am in frigider un manunchi de sparanghel verde ;) Ma duc sa-l pregatesc repede :) Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multzumesc draga Emily, in curand voi posta si o reteta delicioasa de salata de sparanghel verde, te imbratisez cu drag.

      Ștergere