duminică, 10 martie 2013

Între gaufres belgiene şi våfflors suedeze

Uneori cumpărăm lucruri, uităm de ele, şi îşi fac veacul în dulap, până când,într-o zi, le redescoperim şi, mare bucurie, le folosim cu succes. Nu altfel i s-a întâmplat Mioarei, când şi-a adus aminte de o ustensilă de prăjit aşa-numitele gaufres, sau våfflors în varianta suedezăÎn plus, a mai dat peste o reţetă, care i s-a părut interesantă, şi, de îndată, a purces  la prepararea unui desert, situat, după opinia ei, la graniţa dintre gaufres belgiene şi våfflors suedeze. A fost foarte mulţumită de rezultat, drept care dorim a vă prezenta reţeta.

Pentru a realiza acest desert, care, vă asigurăm, va fi savurat de mic şi mare, trebuie să posedaţi respectiva ustensilă. Ea se găseşte peste tot unde se vând  obiecte de bucătărie. Daţi fuga şi cumpăraţi-o, merită!

 

Odată procurat instrumentul,  putem trece la prepararea aluatului:


450 ml lapte
2 linguri de zahăr
2 căni de făină
125 g unt
Jumătate de linguriţă de sare
Un plic de zahăr vanilat
2 ouă mari
O bucăţică de drojdie, cam 10-12 g

Topim untul, adăugăm laptele şi încălzim amestecul la aproximativ 37 de grade, ceva mai mult decât temperatura mâinii.  Amestecăm drojdia cu o parte din lapte, adăugăm la restul compoziţiei, apoi turnăm, pe rand,gălbenuşurile, sarea, zahărul, zahărul vanilat,  amestecând să se dizolve zahărul, adăugăm făina, cu grijă, să nu facem cocoloaşe, şi, la sfârşit, punem în compoziţie şi spuma bătută a celor două ouă.
Acest amestec spumos şi uşor îl lăsăm să se odihnească 20 de minute, apoi turnăm, pe suprafaţa instrumentului de Gauffres, câte o porţie, cam 2-3 linguri, închidem şi prăjim minunatele plăcinţele. Aluatul nu se va lipi de suprafaţă, nu se va face fum, iar rezultatul e foarte gustos, mai ales dacă îl servim cu gem de affine, de exemplu, şi cu frişcă bătută.

 dorim mult succes!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu