Găluştele de pâine sunt o prezenţă constantă în bucătăria Europei Centrale, din Tirol până la Praga, şi însoţesc, de cele mai multe ori, fripturile sau tocăniţele de carne de vită, în timp ce surorile lor, găluştele de cartofi, sunt servite la friptura de porc. Se potrivesc de minune şi la vânat, precum veţi vedea în curând, dar şi la tocăniţa de ciuperci.curând, dar şi la tocăniţa de ciuperci.
Această variantă de pregătire, numită, în Bohemia, knedlíky uvarené v ubrousku şi, pe aici, prin Germania, Serviettenknödel sau Serviettenklöße, în care compoziţia întreagă este învelită într-un şervet şi fiartă fie în abur, fie în apă, ca, apoi, să fie tăiată felii, tradiţional cu o aţă, cum tăiau ţăranii la noi mămăliga..., este considerată a fi mai rafinată decât găluştele formate cu mâna şi apare, la nunţi, botezuri şi comuniuni, de prin secolul 18, pe masa burghezului mai înstărit...( Wikipedia)
Oricum, de prin anii 30, spun cărţile, devine o garnitură obişnuită, accesibilă tuturor şi foarte iubită, inclusiv de bucătarii restaurantelor. De ce ?
Se poate pregăti destul de repede, iar sosurile diferitelor preparate de carne sau ciuperci îmbracă perfect suprafaţa relativ mare a feliilor de găluşcă.
Vă rog să mă credeţi pe cuvânt, este o minunată modalitate de a valorifica resturile de pâine, nu prea vechi şi, fireşte, cu totul comestibile. În fond, de ce le-am arunca?
pâine albă 250 g
(eu am avut covrigi de-o zi, două)
200 ml de lapte călduţ
2-3 ouă
o ceapă mică
o lingură de unt
o lingură de pătrunjel verde, tocat
sare
piper
nucşoară
Tăiem pâinea cubuleţe.
Batem ouăle şi le adăugăm la laptele călduţ.
Prăjim un pic ceapa, tăiată mărunt, în lingura de unt, atâta cât să se înmoaie, dar să nu se închidă la culoare.
Turnăm laptele cu ou şi ceapă peste cubuleţele de pâine şi lăsăm amestecul să se odihnească, iar pâinea să aboarbă lichidul, vreo 15 minute. Condimentăm cu sare, piper, un praf de nucşoară, adăugăm pătrunjelul tocat şi amestecăm cu grijă, în aşa fel, încât o parte din cubuleţele de pâine să rămână intacte, deci nu dorim să obţinem o masă omogenă. Pregătim o folie de aluminiu, pe care o ungem cu puţin unt sau margarină. Putem folosi, chiar direct, un şervet ud (aveţi grijă să nu fi fost spălat cu detergent parfumat, că puteţi arunca la gunoi produsul finit). Eu prefer să învelesc mai întâi în folie, şi apoi în şervet, în felul acesta se poate împacheta mai bine. Turnăm întreaga compoziţie pe folie, facem un sul, rulăm strâns, închidem bine la capete, rulăm apoi în şervet şi punem sulul obţinut într-o formă de chec, pe jumătate umplută cu apă caldă. Lăsăm să fiarbă astfel în cuptorul încălzit aproximativ 30-35 de minute. Scoatem din apă, aşteptăm să se zvânte un pic, desfacem şervetul şi folia, şi tăiem găluşca în felii de 1 cm.
Gata fiartă, se poate congela perfect. Pregătiţi, deci, o cantitate dublă, veţi avea o minunată garnitură, la nevoie. O variantă, dragă mie şi alor mei, este să prăjim în ulei de măsline sau în unt feliile gata fierte şi să le servim în acest fel.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu