miercuri, 25 ianuarie 2012

Tocăniţa de cerb cu sos de vin, ciocolată şi merişoare



Bunătate, bunătate, nu pot spune altceva. Felul ăsta de mâncare, nu neapărat lesne, apare la noi în familie pe masă în prima zi de Crăciun, sau la ocazii festive, nu mai mult de 1-2 ori pe an. Pregătit astfel, este o adevărată simfonie de mirosuri şi gusturi ce armonizează perfect. Pentru varianta pe care v-o propun azi am folosit o reţetă a lui Alfons Schubeck, un renumit bucătar bavarez, mi-a ieşit perfect, de aceea v-o împărtăşesc şi vouă.


1 kg carne din pulpă sau spată de vânat (cerb sau căprioară)
un morcov
o rădăcină de pătrunjel
o ceapă
200 g ţelină
2 linguri de ulei
2-3 linguri de pastă de roşii
300 ml vin roşu
o linguriţă de zahăr praf
200 ml zeamă de legume sau apă
50 g ciocolată amăruie
o lingură de merişoare (sau afine) din compot
sare, piper
o foaie de dafin
2-3 fructe de enibahar
un vârf de cuţit de coriandru
un vârf de cuţit de scorţişoară

Carnea se spală, se zvântă, se curăţă de pieliţe şi se taie cubuleţe.
Încălzim într-o tigaie o lingură de ulei, adăugăm carnea, o prăjim pe toate părţile, o scoatem şi, în zeama lăsată, adăugăm un pic de vin, dăm două clocote şi punem deoparte lichidul acesta pentru sos.
Separat, călim, în cea de a doua lingură de ulei, într-o cratiţă mai măricică, zarzavaturile curăţate şi tăiate mărunt, adăugăm zeama de zarzavaturi sau un pahar de apă, fierbem până se înmoaie zarzavaturile şi apoi pasirăm totul cu un blender vertical.
Într-o tigăiţă, topim zahărul praf, adăugăm pasta de roşii, amestecăm şi turnăm peste legume, punem şi carnea, restul de vin, mirodeniile, şi fierbem totul la foc mic, cam o oră şi jumătate, două, având grijă să nu se prindă şi să rămână destul lichid. La nevoie, mai adăugăm apă. Când carnea este moale, scoatem frunza de dafin, fructele de enibahar (dacă nu avem, nu-i nimic, dar, ca nişte mâncăcioşi adevăraţi, sigur deţineţi o colecţie bine garnisită de mirodenii), adăugăm ciocolata, merişoarele sau afinele şi mai fierbem un pic.
Servim cu găluşte de pâine - vezi reţeta de Serviettenknödel - şi o lingură de gem de merişoare sau afine.
  

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu