duminică, 15 ianuarie 2012

Delicioase aperitive

Ei, am o veste bună pentru voi, dragi mâncăciosi ! În bucătăria lui Guşuliţă avem o nouă voce: Arjana, verişoara mea, care este, pentru mine,  ca o surioară mai mică.

Una din amintirile noastre dragi – gostatul de la  Izvin, lângă Timişoara, acum herghelia de cai.  Izvin: raiul copilăriei mele...
Am cam terorizat-o pe Arjana, trebuie să recunosc, pe când eram copii...Vă închipuiţi că am remuşcări câteodată. S-a întâmplat, însă ca şi ea, sătulă de figurile mele, să se răzbune, şi încă într-un fel foarte eficient. Râdem şi acum, de multe ori, de această şotie a ei. Să vedeţi: Eu aveam obiceiul să mă caţăr, pe o scara destul de fragilă, într-un cireş, sau într-un măr bătrân, şi să citesc. Acela era refugiul meu. Arjana, cred, ar fi vrut şi ea...dar era prea micuţă, nu putea urca singură…Prin urmare, trebuia să se uite la mine de jos, aşteptând, doar voi catadicsi să cobor...şi  se cam plictisea. Nu mai ţin minte, poate ea ştie, ce i-am făcut, într-o anume zi, dar mi-a copt-o, ca revanşă: în timp ce eu eram în copac, mi-a luat scara şi a plecat. Am rămas deci în măr,  până a venit bunica noastră...Au trecut mulţi ani de atunci, nimic din ce a fost nu mai e, dar noi ne simţim bine împreună şi acum, căutăm să ne întâlnim cât mai des cu putinţă, ne petrecem concediile laolaltă şi, iată, gătim,  virtual, tot împreună, spre desfătarea noastră şi a voastră, sper....

Arjana e mare specialistă în plăcinte cu brânză şi carne, încearcă, mereu, reţete noi, tot felul de bunătăţi. De data aceasta, ne-a adus nişte apetisante platouri de aperitive şi câteva reţete de prăjituri.


Salată verde cu creveţi, somon afumat şi avocado




Se prăjesc 200 g  de creveţi în unt cu 3 căţei de usturoi, se sting cu vin alb şi se lasă să scadă la foc mic (se mai pot adăuga şi câteva ciuperci din conservă). Când s-au răcit, se adaugă peste câteva frunze de salată. Se mai adaugă 100 g somon afumat şi 1 avocado tăiat cubuleţe. Se face un dressing din ulei de măsline, suc de lămâie, sare şi piper. 

Coroniţa din aluat de ecler




Aluat:
-    60 g unt
-    150 făină
-    4 ouă
-    80 g parmezan (sau caşcaval)
Umplutura:
-     1 piept de pui fiert
-     3 ouă
-    castraveţi muraţi
-    1 lingură maioneză
-    100 – 150 g smântână

Se pun la fiert 250 ml apă cu jumătate de linguriţă de sare şi untul. Când fierb, se adaugă dintr-o dată făina şi se amestecă în oală până ce aluatul se desprinde de pe pereţii oalei ca o găluşcă. Se ia de pe foc şi după ce s-a răcit puţin se adaugă ouăle pe rând amestecând bine. În final se adaugă şi parmezanul. Se încinge cuptorul la 200 grade, aluatul se spriţează în tavă, făcând rozete pe margine. Se stropeşte tava cu puţină apă şi se coace cca 30 de minute.
Se taie carnea mărunt, se taie ouăle şi castraveţii cubuleţe, se condimentează şi se amestecă cu maioneza şi smântâna. Cu pasta obţinută se umple centrul tartei.

Praline cu brânză




150 g caşcaval
150 g Roquefort
500 g cremă de brânză de vaci qq
2 linguriţe oţet balsamic
1 linguriţă vin Porto
1 linguriţă gin
fistic mărunţit, nucă măcinată

Se amestecă 250 g cremă de brânză cu caşcavalul ras, iar brânza Roquefort se zdrobeşte cu furculiţa şi se amestecă în restul de cremă de brânză de vaci. În fiecare compoziţie se adaugă câte o linguriţă de oţet balsamic. În compoziţia cu caşcaval se adaugă ginul, iar în cea cu Roquefort se pune vinul de Porto. Se lasă la rece şi cu mâna umedă se fac bile de mărimea unei nuci care se tăvălesc în fistic (cele cu Roquefort), respectiv nucă (cele cu caşcaval). Se păstrează la rece.

Cârnăciori cu prune uscate în bacon



Se învelesc câte o bucată de cârnăcior şi o prună uscată într-o felie de bacon şi se fixează cu o scobitoare. Se coc în cuptor 10 - 15 minute, până se rumeneşte baconul.


Grisine în prosciutto

Se învelesc grisinele tăiate pe jumătate în felii subţiri de prosciutto. Se pot servi ca atare sau cu diferite sosuri.






Un comentariu :