Nu stiu daca stiti, dar a treia joi din noembrie e un mare eveniment
in lumea iubitorilor de vinuri. Pentru ca, in aceasta zi, se pune in
vinzare noul vin din regiunea Beaujolais-le primeur. Este un vin
proaspat cu aroma de fructe, imbuteliat la 6-8 saptamani dupa recoltare.
Trebuie baut imediat, usor racit la aproximativ 13grade Celsius si accompaniat de un
aperitiv cu salam sau sunca afumata si brinzeturi.
In 2008 am avut norocul sa prind aceasta zi la Nisa si am baut
vinisorul nou al anului intr-o simpatica gradinuta de vara, insotita de Lizuca. Imi aduc cu mare placere aminte de acest sejour.
Soiul de vita este Gamay Noir à Jus Blanc, cules cu mina si supus
unei frementari carbonice a boabelor intregi. Datorita acestui fapt,
vinul nu e deloc taninos si are o minunata aroma de fructe de padure.
Din acest primeur se fac 49 milioane de litri, jumatate din productia de
vin a regiunii.
In Beaujolais s-a sarbatorit mereu vinul nou, eveniment care marca
intr-un fel incheierea definitiva a culesului, dar marea campanie
publicitara pentru Beaujolais a fost lansata de negustorul de vinuri Georges Duboeuf
care a vazut potentialul comercial acestui eveniment. Din 1970 ziua de
13 noembrie devine o zi cu ecou national in Franta, din anii 80 si in
alte tari eoropene, de exemplu Germania, apoi USA, iar din 1990 si in
Asia. Pe la mijlocul anilor 80 s- a stabilit a treia joi din luna pentru
punerea in vinzare, mai ales cu cu scopul de a profita de clientii de
sfirsit de saptamina.
Se spune ca penrtu Beaujolais primeur 2011 a fost un an bun !!
Motto: Mâncăcioşi din toate ţările, uniţi-vă ! Bucătăria este pentru mine un spaţiu simpatic, în care ne adunăm toţi, familia mea şi prietenii mei. În această bucătărie virtuală, doresc să tăifăsuim, să schimbăm reţete şi impresii fel de fel. Într-un cuvânt, să ne simţim bine împreună.
Etichete
- aperitive si snackuri ( 56 )
- Băuturi ( 3 )
- carne ( 83 )
- ce v-ar putea interesa ( 18 )
- ce-am mai vazut ( 19 )
- ciuperci ( 1 )
- cuvint de inceput ( 1 )
- gemuri si dulceturi ( 10 )
- Gemuri și alte conserve ( 7 )
- in vizita la Gusulita ( 12 )
- legume si zarzavaturi ( 75 )
- muraturi si alte conserve ( 22 )
- orez ( 2 )
- Paine ( 6 )
- paste si alte aluaturi ( 16 )
- pe unde am mai umblat ( 2 )
- peşte ( 31 )
- Prajituri si alte dulciuri ( 203 )
- preparate cu oua ( 8 )
- retete ale bucatarilor celebri ( 13 )
- rețete de sărbători ( 1 )
- salate ( 12 )
- Sirop ( 1 )
- sosuri ( 3 )
- supe si ciorbe ( 48 )
- vanat ( 2 )
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu