duminică, 20 noiembrie 2011

Prăjitura cu prune `a la Augsburg (Augsburger Zwetschgendatschi)



Acum, toamna, toate brutăriile şi cofetăriile oraşului sunt năpădite de această prăjitură, foarte populară, oferită în pătrate mari de 5/5 cm.

Pentru o formă dreptunghiulară, de aproximativ 30/40 cm,
Aluatul:
• 500 g faină
• 30 g drojdie proaspătă
• 250 ml de lapte
• 80 g de unt sau margarină
• 2 ouă
• 50 de g de zahăr
• 1/2 linguriţă de sare
Umplutura:
• pesmet (o lingură)
• puţin zahăr (după gust)
• 1,5 kg de prune
Glazura:
• un pahar de gem de caise
• 50 ml de apă
Făina se trece prin sită şi, în mijloc, se face o mică adâncitură, unde se pun drojdia mărunţită, o parte din lapte şi niţel zahăr. Aceste componente se amestecă până la topirea drojdiei. Apoi se frământă un aluat omogen, adăugându-se restul componentelor, restul de lapte, oul, restul de zahăr, un praf de sare şi untul sau margarina. Aluatul, bine frământat, chiar cu ajutorul robotului de bucătărie, dacă avem unul la îndemână, se lasă să se odihnească la cald timp de 30-40 de minute, până când şi-a dublat volumul.
Între timp, se spală şi se curăţă prunele de sâmburi şi se taie în 4, pe lungime.
Aluatul se întinde în tava de copt, se împunge cu furculiţa în câteva locuri şi se presară cu pesmet şi cu un pic de zahăr.
Apoi se acoperă cu prune, pe care le clădim strâns, unele lângă altele, ca ţiglele pe o casă, şi prăjitura astfel pregătită se coace la 200 grade, timp de 30-35 de minute.
După ce scoatem prăjitura din cuptor, o presărăm cu puţin zahăr şi o ungem cu gemul de caise, pe care, în prealabil, l-am diluat cu apă şi l-am încălzit, încât să fie relativ lichid şi omogen.
Lăsăm să se întărească această glazură de gem şi apoi tăiem prăjitura în pătrate relativ mari.



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu